7 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Zo’n 800 van de ca 1200 woningen staan er al, in OP ENKA. Maar er valt nog van alles te vertellen over deze bijzondere nieuwbouwwijk.

Zo’n 800 van de ca 1200 woningen staan er al, in OP ENKA. Maar er valt nog van alles te vertellen over deze bijzondere nieuwbouwwijk. Makelaar Jorik Otten, zelf een Edenaar, kijkt nog steeds vol bewondering om zich heen als hij rondloopt op het oude fabrieksterrein. “Maar als je hier nog wilt gaan wonen, moet je wel snel zijn!”

In Ede en omgeving weet iedereen wat OP ENKA is: het woonproject op het oude fabrieksterrein van een kunstzijdefabriek, waarbij nieuwe woningen gebouwd zijn tussen oude gebouwen. Zoals de mooie oude Westhal, de Bitterzoutloods en de schoorsteen, die je al van ver boven de wijk uit ziet komen. Deze bouwwerken krijgen allemaal een nieuwe bestemming en de woningen die op het terrein zijn gebouwd, passen er mooi tussen. Klinkt bijzonder en dat is het ook, vindt Otten. “De kwaliteit en de bouwstijl hebben overal hetzelfde niveau. Alles is op elkaar afgestemd.”

Populair

Eind 2011 betrokken de eerste bewoners hun nieuwe huis in de wijk. Toen waren het vooral Edenaren, weet Otten. “De wijk is nu erg populair in Ede, vooral vanwege de locatie bij het bos. Maar in de loop van de jaren kwamen ook steeds meer mensen uit Utrecht, Amsterdam en Amersfoort naar OP ENKA. Dat komt door de centrale ligging van Ede en de goede bereikbaarheid per trein. En door de natuur; vanuit de wijk loop je zo het bos in. In Utrecht heb je ook wel groen, maar dan heb je het over aangelegde parken.”

Stadse uitstraling

Een andere belangrijke reden dat mensen uit de Randstad zich hebben gevestigd in OP ENKA is de betaalbaarheid van de woningen. Otten: “Waar je in Amsterdam een appartementje voor kunt kopen, daar heb je hier een eengezinswoning of twee-onder-een-kapper voor. De huizen hebben allemaal een industriële uitstraling, maar zijn in verschillende stijlen gebouwd. Zo hebben de woningen in ’t hart van het Carré een stadse uitstraling; ze verschillen in kleur. De buurt De Hoven is juist weer ruimer van opzet, daar hebben de huizen ook een voortuin. Maar het geheel past weer goed bij elkaar.”

Toekomst

De voltooiing van OP ENKA laat niet zo lang meer op zich wachten, vertelt Otten. “We komen redelijk aan het einde. De laatste paar projecten zijn nu of gaan de komende tijd in verkoop. Aan de voorkant van de wijk zijn nog een paar woningen beschikbaar in Ninox, bouwfase 2. Voorin OP ENKA komen nog een aantal woningen en tegen de oude gevel van ENKA worden muurwoningen gebouwd, heel uniek. Als je hier nog wilt wonen, moet je dus wel snel zijn!”

Trots

“In de eerste jaren kwamen hier veel starters wonen. Een aantal van de eerste bewoners zijn inmiddels doorgestroomd naar een grotere woning. Zo zie je terug hoe goed wonen in OP ENKA bevalt bij de bewoners. De locatie is gewoon uniek, zo dicht tegen de bosrand aan. Ikzelf woon aan de andere kant van het spoor en ga het terrein nog weleens op als ik ga hardlopen. Dan kijk ik hoe de bouw vordert en voel ik me trots op hoe mooi het is neergezet. Zelf heb ik nog geen verhuisplannen, maar het feit dat vier van mijn collega’s hier al zijn komen wonen zegt wel genoeg.”