8 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Achter de karakteristieke muur - van wat ooit de grootste fabriek van Nederland was – worden nieuwbouwwoningen gebouwd. Hier geniet je dus van het comfort en de luxe van een nieuwbouwhuis in een huis met een oude gevel uit 1922. Hoe bijzonder is dat!

MISSCHIEN HEBBEN WE HET BESTE WEL  VOOR HET LAATST BEWAARD
Vandaag met Stef van Berkel naar Het Carré in Op Enka, waar ‘De Fabriek komt’. Stef is verkoopmanager bij ontwikkelaar AM en als er iemand enthousiast kan vertellen over het plan, dan is hij het wel.

De Fabriek is écht een uniek plan! Achter de karakteristieke muur - van wat één van de grootste fabrieken van Nederland was – worden 41 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat betekent dus dat je hier alle comfort, gemak en luxe van een nieuwbouwhuis ervaart in een huis met een 90 jaar oude voorgevel.

Nieuw leven voor oude gebouwen
We lopen de bouwplaats op en mijn oog valt gelijk op de  lange muur. Indrukwekkend! Het contrast met de blauwe lucht is schitterend. Ik snap gelijk waarom mensen hier hun trouwfoto’s laten maken. Zonder dat ik wat hoef te vragen, begint Stef te vertellen.

Een aantal van de oude fabrieksgebouwen zijn geconserveerd en krijgen een nieuwe functie , dat geeft Op Enka een industrieel karakter. In de Bitterzoutloods zijn woningen gerealiseerd, in de oude kantine komt een school en in één van de schoorstenen komt mogelijk  een kantoor. Het Poortgebouw krijgt een nieuw bestemming en in het EHBO-gebouw kun je naar verwachting in de loop van 2020 genieten van Live Cooking. Maatschappelijke onderneming Boei - expert bij het herbestemmen van cultureel erfgoed - is hier nauw bij betrokken. Misschien moet je hen ook eens spreken.” Goed idee! Binnenkort dus meer hierover.

Waarom de muurwoningen zo groot zijn?
Stef draait zich naar de muur en wijst: “Kijk, zie je die raamverdeling en penanten? Een penant is het muurgedeelte tussen twee gevelopeningen, bijvoorbeeld ramen en/of deuren. Deze muurdelen zijn maatgevend voor de woningen en hebben ervoor gezorgd dat alle muurwoningen in De Fabriek 6,5 tot wel 8,8 meter breed zijn. De woonoppervlaktes lopen uiteen van 165 tot maar liefst 225 m². Deze woningbreedtes breedtes kom je bijna nergens tegen, echt fantastisch!”

Tuin op het zuiden en bos voor de deur
‘Wonen in de De Fabriek’ is het laatste transformatieproject in Op Enka én één van de laatste plannen met grondgebonden eengezinswoningen. De grootte van de huizen en het historische element maken dat dit project in het midden en hogere segment valt. Stef: “Maar dan heb je ook wel echt iets bijzonders! Moet je je eens voorstellen hoe mooi dit wordt, die ramen en die hoogte en dan ligt je grote tuin ook nog pal op het zuiden én begint het bos bijna bij je voordeur. Ja, ik durf echt wel te zeggen dat ‘De Fabriek’ de kers op taart van Op Enka is.”

Snel meer!
Binnenkort gaan we met architect Joep van de Veen terug naar de plek. Dan gaan we nog meer de diepte in. Wil je nou niets missen van De Fabriek. Laat dan vast even je gegevens achter. Klik hier en meld je vrijblijvend aan als belangstellende. En volg je ons al op Instagram en Facebook?