26 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

“We gingen naar huis met een wauw-gevoel. Dat het ging gebeuren vonden we al bijzonder, maar dat iedereen onze plannen ook nog omarmde, was een droom die uitkwam.”

Aan het woord is Petra van Boetzelaer. Petra woont sinds 2015 Op Enka en volgens haar zeggen blijft ze hier de rest van haar leven wonen. “Ik woon hier fantastisch vlak aan de bosrand.” Petra’s zoon Robert (26) heeft een verstandelijke beperking. Hem ooit naar een instelling brengen, als ze later zelf niet meer voor hem kan zorgen, kan ze niet over haar hart verkrijgen. Dus kwam ze in actie!

Hoe het begon

“Ik ben jarenlang bestuurdslid geweest van BOSK, een stichting voor ouders van kinderen met een beperking. Via deze weg hoorde ik geregeld over ouders die het initiatief namen om zelf huisvesting met zorg voor hun kind te regelen. Toen ik nog maar net Op Enka woonde, attendeerde de voorzitter van de bewonersvereniging, Dennis Jansen, mij op een artikel in De Gelderlander. Een ontwikkelaar was van plan zorgwoningen Op Enka te ontwikkelen. Ik benaderde enkele andere ouders van kinderen met een verstandelijke beperking om mijn idee van een kleinschalige woonzorggroep aan ze voor te leggen. En zo vormde zich langzaam een groep die nu officieel vorm heeft gekregen in Stichting Stoer.”

Kies maar een plek

Het plan van die ontwikkelaar ging niet door, dus trok Petra aan de bel bij ontwikkelaar AM. Marien Kleinjan was destijds projectdirecteur. “Hij ontving mij en een andere vader met open armen. Ik zal nooit vergeten hoe hij, na het horen van ons plan, de kaart van Op Enka uitrolde en vroeg: ‘Zeg maar waar je het plan wilt realiseren.’ We mochten gewoon een kruisje op de kaart zetten! Zo bijzonder. We gingen naar huis en hebben wel 100 keer ‘wauw’ tegen elkaar gezegd.”

En dit is het geworden

De plannen van Stichting Stoer werden ingehaald door de snelheid waarmee Op Enka zich ontwikkelde. De 1e, 2e én 3e gekozen locatie zijn het daarom niet geworden.

“Maar uiteindelijk hebben we het mooiste kruisje op de kaart! We zitten midden in de wijk in het Ketelhuis. AM heeft het woongebouw samen met Woonstede ontwikkeld. Net als AM stelde Woonstede zich open op. We werden van A tot Z betrokken en er werd goed geluisterd naar onze wensen. Stichting Stoer biedt een veilige, vertrouwde woonplek waar ruimte is om vriendschappen te onderhouden en nieuwe te sluiten. Rust, regelmaat en reinheid staan voorop bij alles.”

Voor iedereen een eigen appartement

“Onze 8 kinderen hebben ieder een eigen appartement op de begane grond. Verder zijn er diverse gezamenlijke voorzieningen en een kamer voor de slaapwacht. . Boven de appartementen van Stoer zijn huurappartementen en ook de eengezinswoningen op de kopse kanten van het gebouw worden verhuurd aan reguliere huurders van Woonstede.”

Samen zorgen voor het geluk van onze kinderen

Ons voornaamste doel was een eigen thuis voor onze kinderen waar ze de aandacht en tijd kunnen krijgen die ze nodig hebben om zich fijn en geborgen te voelen. We hebben echt ongelooflijk mazzel gehad dat de positieve flow waarin wij zaten door iedereen is overgenomen. Samen met AM en Woonstede kwam het gebouw er en samen met de ouders en ’s Heeren Loo hebben we het zorgteam samengesteld. Verder zorgen we als ouder individueel voor momenten en situaties die bijdragen aan het geluk van onze kinderen.”

Zo is Robert ‘coach’ van een vriendenvoetbalteam in onze oude buurt. Hij staat dan met z’n pet op en zijn bondscoachshirt aan langs de kant. Hij voelt zich belangrijk en straalt. Dat wilde ik ook voor hem in Op Enka. Toen ik laatst Ibrahim en zijn team zag voetballen, heb ik ze gevraagd of ze misschien nog op zoek waren naar een ‘coach’. Zo mooi, Ibrahim was gelijk enthousiast. Ik hoop dat het initiatief van de grond komt.

Na corona dan…

Net zo hard hoopt Petra dat ze weer meer interactie kunnen hebben met de vrijwilligers die zich hebben aangemeld om samen met de bewoners van Stoer te koken, te wandelen of andere activiteiten te ondernemen. ”Door corona kon dit nog niet van start gaan. Maar hopelijk op korte termijn kunnen we de interactie met de buurt en buurtbewoners aangaan.”

Meedoen?

Met deze mooie woorden sluiten we af. Lijkt het je leuk om iets te betekenen voor de bewoners van Stoer? Kijk eens op de website stoer-ede.nl of kijk op Instagram ‘stoerede’ of Facebook.com/StoerEde.