27 februari 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

“Als kind passeerde ik het Enka-terrein op weg naar school. Het was een drukte van belang door alle fietsers met blauwe Enka-jassen en broodtrommeltjes op de bagagedrager. Toen was het gebied hermetisch afgesloten. Jammer vond ik dat, want ik was wel benieuwd wat er achter die hekken plaatsvond. Jaren later kreeg ik de kans om een rondje te maken. Er was geen bedrijvigheid meer, geen blauwe jassen. Helemaal alleen liep ik door het verlaten gebied en probeerde ik me een voorstelling te maken van de toekomstige woonwijk. Zo bijzonder, alsof ik op een filmset rondliep.”

Aan het woord is Ron Toering, directeur bij Ditters in Ede.In 2007 werd het makelaarskantoor bij de plannen betrokken en nog steeds is Ditters onderdeel van het Op Enka-team. Lange tijd voerde Ron zelf alle gesprekken met kopers. Een paar jaar geleden nam Jorik dat stokje van hem over en was Ron meer achter de schermen actief.

Ik werk er niet alleen, ik woon er ook

“Ja, heel speciaal dat ik onderdeel ben gaan maken van een gebied waar ik vroeger niet mocht komen. Ik werk er niet alleen, ik woon er ook. Het is mooi om te zien dat mensen het zo’n fantastische wijk vinden. Dat enthousiasme uit zich in een groot saamhorigheidsgevoel. Er ontpoppen allerlei initiatieven die buurtbewoners samenbrengen. Wat Petra heeft gedaan met STOER Ede vind ik een aansprekend voorbeeld.”

AM staat open voor ideeën, heel krachtig

“Ik ben blij dat ik met mijn team van betekenis heb kunnen zijn. Het is tot op de dag van vandaag een heel fijne samenwerking waarin wij als makelaars veel vertrouwen krijgen van de ontwikkelaar. Zelfs in het diepst van de crisis zijn we elkaar trouw gebleven. We overlegden tot een jaar of twee geleden wekelijks, dus je kunt je voorstellen hoe onze band daardoor is. De input die wij leverden werd ook echt gebruikt. Het idee van de rug-aan-rugwoningen voor starters komt bijvoorbeeld uit onze koker. Er was een plot waarvoor AM zich afvroeg wat ermee moest gebeuren, wij hadden vanuit de markt veel vraag naar betaalbare woningen. 1 en 1 werd 2. AM mag echt trots zijn op hetgeen ze hebben neergezet. De beeldkwaliteit van Op Enka is heel sterk, maar er is voldoende ruimte om flexibel om te gaan met wat de markt wenst.”

De vraag van Ed den Outer aan Ron

In de reeks van interviews voor ‘the making of Op Enka’ krijgt de vorige geïnterviewde de kans om de volgende in de rij een vraag te stellen. Dit vroeg Ed den Outer aan Ron. “De grootste uitdaging met betrekking tot de verkoop lag op het eerste deelplan. Daar moesten de pioniers van Enka verwelkomd worden. Was het product voor die tijd onderscheidend, kregen we het vertrouwen van de koper en zijn we transparant genoeg geweest ten aanzien van de vervuilde grond in dat deelplan?”

Hoe anders was het toen

Ron vertelt met een glimlach hoe dat ging: “Ik kan me nog goed herinneren hoe de eerste kopers het gevoel hadden in het diepe te springen. Met een glimlach vertelt hij hoe dat ging. Er waren voor hen nog zoveel onzekerheden dat we ze letterlijk aan de hand meenamen de bouwplaats op om de wijk en de woning tot leven te laten komen. ‘Hier komt het huis’ en dat gaat er zo en zo uitzien. We maakten modelwoningen waar we elke zaterdag mensen ontvingen. De woningen vielen enorm in de smaak en het was zelf zo dat mensen de inrichting van de modelwoning exact overnamen. Een mooi en bijzonder proces en zo anders dan hoe het nu is. Nu staat er een prachtige wijk die een belofte uitspreekt over wat er nog moet komen, én de markt is compleet anders. Dat keerpunt vond in 2013/2014 ongeveer plaats en vanaf die tijd is Op Enka ongekend populair gebleven.”

En wat is jouw favoriet?

Als we Ron vragen wat zijn favoriete plek is, noemt hij niet direct zijn eigen huis. “Natuurlijk ben ik daar heel blij mee, want de transformatie van de Bitterzoutloods is heel tof gedaan, maar in de wijk vind ik het hofje bij de Oversteek het mooist. Dat is om een oud bos heen gebouwd. Een mooi voorbeeld hoe je koestert en bewaart wat van waarde is. Net als hoe dat gedaan is met diverse monumentale panden.”

Ron sluit af met een blik op de toekomst én een vraag aan Han Wartna van BOEi. “Doordat AM van kwaliteit altijd prioriteit heeft gemaakt, is dit een wijk geworden die tot in de lengte van de dagen mooi zal zijn. Ik ben dankbaar en blij dat ik een bijdrage hebben mogen leveren aan de totstandkoming. Ik ben benieuwd hoe BOEi om is gegaan met de uitdagingen van de transformatie van monumentale panden en zaken die daarbij horen in het kader van duurzaamheid.”