28 april 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

In 2010 liep Jaap van Tongeren als hoofduitvoerder rond in het Poortgebouw. Het bedrijf waar hij toen werkte, was gevraagd hier kantoor te maken voor de Grondbank CV die hier 1200 woningen kwam realiseren. Een paar maanden later was Jaap niet meer in dienst van Bouwbedrijf Kreeft, maar verrijkte hij het team van Op Enka.

Op een mooie winterse dag spreken we Jaap in de keet die voor het Poortgebouw is geplaatst. Er volgt een gesprek waar je een glimlach van krijgt. We hebben geluk gehad met zo’n betrokken collega met hart voor zijn werk. De wereld heeft meer mensen als Jaap nodig.

Als we Jaap vragen hoe het allemaal begon, volgt een verhaal waaruit passie spreekt voor Op Enka, maar bovenal voor het team waar hij al 12 jaar mee werkt. “Ik was 61 toen ik als uitvoerder hier aan het werk was. Na 47 jaar in de bouw dacht ik al een beetje na over vervroegd pensioen. Maar toen kruiste toenmalig projectdirecteur Marien Kleinjan mijn pad. We raakten aan de praat. Marien vertelde dat hij op zoek was naar iemand die de Rijksmonumenten en het terrein kon beheren. Daar had ik wel oren naar. Marien en mijn werkgever hadden overleg en binnen 2 weken was alles rond. In augustus 2010 trad ik officieel in dienst van de Grondbank CV.

Fijn zo druk
“Het beheren van die gebouwen was fantastisch. De leegstaande Westhal verhuurde ik voor events, autoshows, opnamen van televisieprogramma’s en fotoshoots. Ook werden er rommelmarkten gehouden en waren er optredens en een studenten songfestival. Ik was er ontzettend druk mee. Heerlijk, want als ik wat kan doen, ben ik gelukkig! Na een tijdje werd besloten dat de gebouwen verkocht moesten worden. Als eerste is het Kantinegebouw verkocht aan BOEi en in de loop van de jaren zijn alle gebouwen verkocht en herbestemd. De drukte van beheer en evenementen begeleiden nam langzaam af.

Ik word toch een dagje ouder
“Of ik het erg vond dat het beheer wegviel? Nee, voor alles een tijd. Want ondertussen werd ik ook een dagje ouder. Mijn 20-urige werkweek werd verkort naar 16 en ik kreeg andere werkzaamheden. Naast het beheer van de monumenten was ik de gastheer van Op Enka. Ik regelde alles rondom de (verkoop)events, verzorgde lunch en koffie en zorgde voor het onderhoud in het Poortgebouw. Ik vind het belangrijk dat ik van meerwaarde ben voor mijn collega’s. Ik help ze waar ik kan.”

Oog voor groen
Toen de beheerderstaken wat afnamen, is Jaap zich bezig gaan houden met de groenvoorzieningen Op Enka. Voor bewoners is hij het aanspreekpunt als ze klachten of vragen hebben. Jaap: “Daarnaast houd ik toezicht en ben ik onderdeel van de teams die ervoor zorgen dat er nieuwe speelplekken komen. In dat laatste geval heb ik contact met omwonenden en de landschapsontwerper. Met een offerte van uitvoerders onder mijn arm vraag ik toestemming voor de realisatie en ook daar houd ik weer een oogje in het zeil. Tot op de dag van vandaag is dat hetgeen waar ik me mee bezighoudt.”

Mooie momenten
Zoals in elk interview in de reeks van ‘The making of Op Enka’ legt de vorige geïnterviewde een vraag voor. Dennis Jansse van de bewonersvereniging begint met een compliment aan Jaap. “Ik wil graag meegeven dat ik heel dankbaar ben voor de tijd en mogelijkheden die je ons hebt gegeven voor de bewonerscommissie. Zonder jouw inzet was er veel minder mogelijk geweest dan dat we nu hebben kunnen doen. Ik ben wel heel benieuwd, wat is een gebeurtenis die je het meeste is bijgebleven als beheerder Op Enka?".

Jaap antwoordt: “Ongemerkt ben ik steeds meer onderdeel van het team geworden en wordt mijn stem gehoord en mijn mening gevraagd. Ik moet me weleens inhouden, want als hoofduitvoerder ben ik gewend geen blad voor de mond te nemen. Ik spreek me uit! Maar dat ik meer word betrokken doet me goed, want ik voel me ook betrokken. De contacten die ik met buurtbewoners en mijn collega’s heb, maken mijn dag. Stef van Berkel is echt mijn maatje en ik vind het ook bijzonder dat ik geregeld nog even een kop koffie drink met Marien. Dan appt hij ‘ik kom naar Enka, tijd voor koffie?’. Over werk hebben we het niet, maar dat Marien ondanks zijn drukke schema tijd neemt om even bij te praten waardeer ik enorm.”

Eind in zicht
Jaap kijkt terug op 12 geweldig leuke jaren. Inmiddels is hij bijna 74 en nadert Op Enka haar voltooiing waarmee het einde van zijn dienstverband in zicht is.

“Als ik in mijn hart kijk, zou ik het graag afmaken, maar ik ben reëel. Ik moet wel van meerwaarde blijven en er is steeds minder voor mij te doen. Elk halfjaar dat ik erbij krijg, is pure winst en dan heb ik het niet over het geld, maar over geluk en werkplezier. Als ik dit jaar na 12,5 jaar dienstverband volgend jaar in mei afscheid neem, ben ik tevreden. Dan doen we gezellig een barbecue en ga ik daarna lekker naar huis. Dan zien mijn collega’s me nog steeds op woensdag voor koffie en verzorg ik de lunch nog. Gewoon omdat ik dat leuk vind.”

Tot slot de vraag van Jaap aan Stef
Stef van Berkel is de volgende in de reeks van interviews voor ’20 jaar Op Enka’. Wat zou je hem willen vragen? “Stef, je loopt hier al zo lang rond, wat zijn voor jou hoogtepunten?”