26 april 2023
Geplaatst door TeamEnkaEde

“De combinatie van de industriële historische gebouwen en de nieuwbouw vinden we heel gaaf. Maar ook het feit dat je hier zo dicht bij het treinstation én het bos woont, was voor ons reden om naar Op Enka te verhuizen. De wijk voelt knus en dorps en toch ben je zo in de stad.” Dit is hoe de huidige bewoners hun Op Enka omschrijven.

En nu is de wijk bijna voltooid. Er zijn alleen nog nieuwbouwwoningen te koop in ’t Hartogshof. Een mooi moment om met verkoopmanager Stef van Berkel van AM het gesprek aan te gaan over deze unieke ontwikkeling op het voormalige terrein van de Enka-garenfabriek. Hij kan zó enthousiast vertellen dat je gelijk op de trein wilt stappen om alles met eigen ogen te zien. Vanuit Utrecht ben je in 20 minuten Op Enka.

“Ik weet nog goed dat ik hier voor het eerst kwam. Het was een desolate plek, met imposante fabrieksgebouwen en torens. We zagen de potentie, maar we waren ons wel bewust van de enorme opgave die er lag. 42 hectare omtoveren tot een geliefde wijk, daarvoor moet je een lange adem hebben, vasthouden aan ambities én een goed team hebben. Als ik nu rondloop, voel ik trots en enthousiasme. Het is zo gaaf om te zien dat het gelukt is om hier een wijk te maken waar mensen graag wonen en verblijven. Ook de duurzame gedachte en het streven naar kwaliteit, ondanks

Eerst het groen, dan de woningen

Door aan het begin van de ontwikkeling vooral heel veel aandacht te schenken aan de plekken waar géén woningen zouden komen, is een heel aantrekkelijk raamwerk van groene, gezellige ontmoetingsplekken ontstaan waar de woningen in de loop van de jaren omheen gebouwd zijn. De hofjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Een bewoner bevestigt dat deze opzet ervoor zorgt dat je je buren kent. “Met kerst hangen we samen de lichtjes op, er is geregeld een groepje dat een vrijdagmiddagborrel organiseert en één keer in de zoveel tijd hebben we een buurtbarbecue. Het is dorps gezellig, maar hier wonen wel veel mensen die de stad niet willen missen. Ik ben zo iemand. Voor mijn werk reis ik veel en dat doe ik bij voorkeur met de trein. Ideaal dat ik zo naar het station loop. En in het weekend ben ik in het bos te vinden, lekker mountainbiken.”

Heden en verleden versmelten

Een ander voorbeeld van manieren waarop écht kwaliteit gemaakt is in Op Enka is de manier waarop industriële monumenten geïntegreerd zijn in de nieuwbouwwijk. “Dat geeft gelijk karakter”, aldus Stef van Berkel. “Diverse gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen. De Westhal is getransformeerd tot walhalla voor fietsliefhebbers en in de oude Bitterzoutloods hebben we 15 unieke loftwoningen gemaakt. De oude torens worden hersteld. Eén ervan wordt straks geschikt gemaakt als kantoorruimte. Wat ik zelf ook heel gaaf vind, is hoe er gloednieuwe energiezuinige woningen gebouwd zijn achter de oude fabrieksmuur. Het oude stramien van de muur was maatgevend voor de woningen. Die zijn daardoor breed met enorme ramen, echt geweldig dus.”

Verschillende woonsferen

Op Enka is opgebouwd in vier kwadranten, elk kwadrant heeft zijn eigen woonsfeer en beleving. Alles is wel in harmonie met elkaar. Het kwadrant met aan de zijkanten de bosrand is opgezet met hoven en dat geeft een heel dorps gevoel. Meer achter in de wijk, tegen de bosrand, zijn vrije kavels bebouwd met vrijstaande woningen. Het centrumgebied is wat compacter en stedelijker, en dan is er nog het slotstuk: de stationslocatie waar letterlijk verbinding wordt gemaakt tussen Op Enka met het station. Hier is nu ’t Hartogshof in verkoop. Het is de laatste kans op een nieuwe woning Op Enka… en wat voor kans!

Nu in verkoop townhouses en appartementen ’t Hartogshof is een waardig sluitstuk. Het mooie gebouw vormt de verbinding tussen het dorpse Op Enka en het intercitystation Ede-Wageningen en het bos. Het carrévormige gebouw, ontworpen door Mix architecten, borgt door haar vorm rust aan de binnenzijde. In de gezamenlijke binnentuin, gelegen op het parkeerdek, staan ontspanning, ontmoeten en natuurlijk groen centraal. Wil je groot wonen op een rustige plek met alle voorzieningen als scholen en winkels dichtbij, maar wil je niets missen van de stad, dan is het écht de moeite waard om je eens in een townhouse te verdiepen. De townhouses zijn 165 m2 groot en kosten € 535.900,- v.o.n. De townhouses hebben een fijn terras aan de binnentuin. Wel een lekker buiten, zonder al te veel omkijken naar het onderhoud. Op de hoek, tussen de townhouses (aan de zuidoostzijde), komen 12 appartementen (3- en 4 kamer appartementen), allemaal met balkon of loggia en vrij uitzicht door de hoekligging. Er zijn nog 3 typen beschikbaar van circa 80, 83 en 95 m2 vanaf € 427.900,- v.o.n.

Lekker compleet

Koop je een duurzaam, gasloos townhouse of appartement in ’t Hartogshof, dan krijg je een compleet ingerichte keuken (voorzien van inbouwapparatuur), een mooi afgewerkte badkamer en vloerverwarming die in de zomermaanden kan koelen. Via een speedgate bereik je het parkeerdek waar elk appartement en alle townhouses een eigen parkeerplaats hebben.

Aantrekkelijk? Bel de makelaar en laat je van A tot Z informeren en begeleiden. Volg ons op Instagram enka.ede

Op Enka, als alleen het beste goed genoeg is voor jou.