5 juli 2022
Geplaatst door TeamEnkaEde

Tijdens een teamuitje maakt Bas Gipman, projectontwikkelaar bij AM, kennis met Op Enka. “Ik zag in de lege zandvlakte met monumenten, zo dicht bij het station en de natuur, direct de potentie om hier iets heel moois van te maken. Toen wist ik niet dat ik een paar jaar later de kans zou krijgen.” 

Peter Jongerius was tijdens het uitje van Bas de projectontwikkelaar. Bas: “Hij heeft in de moeilijkste jaren zo’n 400 woningen ontwikkeld. Ik nam het stokje van hem over toen er een verschuiving binnen de organisatie plaatsvond en hij projectdirecteur werd. Ik heb de volgende 600 woningen voor mijn rekening genomen. Met plezier!”

De vraag van Bas aan Peter
“Ik ben wel benieuwd hoe Peter beide rollen heeft ervaren. Hij heeft twee petten opgehad. In de functie van projectontwikkelaar had hij veel contact met de ontwerpers en als projectdirecteur schakelde hij meer met de gemeente. Wat heeft hij het leukst gevonden en waarom?” We beloven Bas de vraag in het gesprek met Peter voor te leggen. 

Bas zag Op Enka als een blanco canvas dat hij kleur mocht gaan geven. Natuurlijk niet alleen, maar met een heel team van experts. “Dat is de kracht van Op Enka: de samenwerking. Niet alleen binnen het ontwikkel- en bouwteam en met externen, ook met de gemeente. Ik kan niet specifiek een voorbeeld noemen van wat deze samenwerking zo prettig maakt. Volgens mij zit dat vooral in het gevoel van wederzijds vertrouwen. Dat is een proces en als je eenmaal dat punt bereikt, kun je vaart maken en met elkaar heel mooie dingen realiseren.”

Daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht
“Ik werd projectontwikkelaar van Op Enka in het staartje van de crisis. De verkoop verliep makkelijker, maar we moesten er echt nog wel aan trekken en soms ingecalculeerde risico’s nemen om maar te starten met de bouw, ook toen nog niet alles verkocht was. Ja, dat is anno 2022 ondenkbaar. Het leuke is wel dat je de conjunctuur kunt aflezen aan de architectuur. Nou, vooral aan de grootte van de huizen, want aan kwaliteit en detaillering hebben we nauwelijks concessies gedaan. In tijden van crisis werd er kleiner gebouwd. Aan het einde van de crisis waren de woningen gemiddeld 120 m² groot en In de Fabriek tikten we met gemak 140 tot 160 m² aan. Het mooie hiervan is dat hierdoor als vanzelf doorstroom ontstaat. En dat is waar ik een glimlach van krijg, om maar op de vraag van Jeroen van de Burgt antwoord te geven. Als ik zie dat mensen voor een derde keer binnen Op Enka verhuizen, word ik blij. Hoe gaaf is het dat je binnen je eigen wijk steeds mooier en groter óf misschien wel kleiner kunt wonen? Dit bevestigt dat we het goed hebben gedaan en dat mensen het nieuwe aanbod zo aantrekkelijk vinden dat ze bereid zijn in korte tijd meerdere keren te verhuizen.”

Hoogte- en dieptepunten
Als je zo’n 7 jaar rondloopt op Op Enka kan het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn, toch? “Zeker niet. Ik heb het moment dat we de Residentie uit de verkoop moesten halen als heel vervelend ervaren. We konden de bezwaren niet ‘repareren’ door het ontwerp aan te passen en moesten daardoor de kopers slecht nieuws brengen. Van de 32 appartementen waren er 30 verkocht. De teleurstelling van de kopers raakte me.” En de leukste herinnering? “Dat is de samenwerking met architect Fred Humblé en zijn team (inmiddels Martens Willems & Humblé Architecten). Heel plezierig was dat. Het maakte niet uit waar het over ging, we kwam er altijd uit op een fijne manier, ook als Fred een aantal keer terug moest naar de tekentafel”, vertelt Bas met een glimlach. “Ik zou het mooi vinden als hij een plek krijgt in de reeks met interviews over The Making van Op Enka, want Fred heeft een grote rol gespeeld.”

Toen versus nu
Samen met Bas maken we de vergelijking van toen naar nu. “Toen ik begon was het Carré er niet. Ik was toen heel benieuwd hoe het meer stedelijke karakter zou passen in de wijk. Als ik nu rondloop, zie ik dat het Carré functioneert zoals het bedoeld is en zich naadloos voegt in wat al bestond. Het is levendiger en compacter, maar nog steeds echt heel erg Op Enka. En ook voor dit deelgebied is er weer een doelgroep. Mooi, toch! 

Wensen voor de toekomst
“Ik hoop dat Op Enka over 10 jaar nog steeds dezelfde dynamiek heeft. Dat er een mooie mix is van mensen met allerlei leeftijden en leefstijlen. Als dat zo is, hebben we het goed gedaan. Want die dynamiek is wat mij betreft waarom Op Enka zo goed voelt. Gelukkig loop ik nog wel een tijdje rond, want ik mag de Residentie 2 gaan ontwikkelen. Dat geeft mij de kans om af te maken wat ik destijds helaas naast me neer moest leggen.”